Babka Ponczowa przepis – Wielkanocna Babka ponczowa
Poniżej przedstawiamy Wam przepis na Babę Wielkanocną – Babkę Ponczową. W kolejnym artykule, który ukaże się w naszym serwisie niebawem, znajdziecie przepis na poncz do namaczania babki ponczowej.
Babkę ponczową należy przyrządzić w następujący sposób:
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 12 dag masła
- 12 dag cukru
- 1 żółtek jaj
- 1/2 kieliszka rumu
- łyżeczka soli
- skórka z cytryny
- 1 szklanka mleka
Mąkę należy przesiać do miski i dodać uprzednio rozrobione w ciepłym mleku drożdże. Dodajemy również utarte do białości z cukrem żółtka, sól oraz rum.
Całość wyrabiamy około 1/2 godziny, a następnie zostawiamy aż ciasto urośnie.
Gdy ciasto nam rośnie dodajemy ciepłe, sklarowane masło i kontynuujemy wyrabianie, przez kolejne ok 1/2 godziny. Odstawiamy ciasto, aż ponownie podrośnie.
Jak już ciasto będzie gotowe wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy do 1/3 wysokości. Kiedy ciasto podrośnie, wsadzamy je do gorącego piekarnika na ok 1 godzinę.
Tak upieczoną babkę namaczamy ponczem, o którym napiszemy w następnym artykule.
Przepis na Wielkanocną babkę ponczową
—
W związku ze nadciągającymi się Świętami, chcielibyśmy polecić Wam stronę producenta karnetów okolicznościowych – kartki świąteczne z możliwością nadruku życzeń i logotypu