Sos czosnkowy przepis (czosnkowo serowy)

Przepisy świąteczne: Sos czosnowy przepisy (czosnkowo-serowy)

Składniki niezbędne do sporządzenia sosu:

  • 12 ząbków drobno posiekanego polskiego czosnku (różowo-fioletowego)
  • 5 łyżek drobno utartego sera żółtego
  • 4 łyżki orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • pół łyżeczki zmielonej papryki chili (lub bez jeżeli ktoś nie toleruje papryki)
  • szklanka oleju rzepakowego
  • sok z półówki cytryny

cd przepisu na sos czosnkowy

Polecamy Państwu serdecznie kartki świąteczne na Wielkanoc i Boże Narodzenie

Wysokiej jakości kartki świąteczne wielkanocne i kartki świąteczne bożonarodzeniowe mogą Państwo zakupić na stronie internetowej producenta, w bardzo atrakcyjnej cenie. Prosimy nie zwlekać i odwiedzić stronę internetową.

Jak przygotować sos czosnkowy?

Na samym początku powinniśmy roztrzepać jajko dodając szczyptę soli oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, orzechy oraz masło miksujemy wszystko z proporcjonalnie i powoli dodawanym olejem. Nie przerywając miksowania (lub ucierania) dodajemy następnie pozostałe składniki, a więc cukier, paprykę, bazylię i ser, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Przed dodaniem sosu do głównego dania powinniśmy schłodzić go w lodówce.
Sos najlepiej podawać z mięsem oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

© 2016 przepisyswiateczne.pl „przepis na sos czosnkowy, czosnkowo-serowy” zaczerpnęliśmy m.in. z książki Pani Hanny Szymanderskiej.