Babka ponczowa przepis

Babka Ponczowa przepis – Wielkanocna Babka ponczowa

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na Babę Wielkanocną – Babkę Ponczową. W kolejnym artykule, który ukaże się w naszym serwisie niebawem, znajdziecie przepis na poncz do namaczania babki ponczowej.

Babkę ponczową należy przyrządzić w następujący sposób:

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 12 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 1 żółtek jaj
  • 1/2 kieliszka rumu
  • łyżeczka soli
  • skórka z cytryny
  • 1 szklanka mleka

Mąkę należy przesiać do miski i dodać uprzednio rozrobione w ciepłym mleku drożdże. Dodajemy również utarte do białości z cukrem żółtka, sól oraz rum.
Całość wyrabiamy około 1/2 godziny, a następnie zostawiamy aż ciasto urośnie.
Gdy ciasto nam rośnie dodajemy ciepłe, sklarowane masło i kontynuujemy wyrabianie, przez kolejne ok 1/2 godziny. Odstawiamy ciasto, aż ponownie podrośnie.
Jak już ciasto będzie gotowe wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy do 1/3 wysokości. Kiedy ciasto podrośnie, wsadzamy je do gorącego piekarnika na ok 1 godzinę.
Tak upieczoną babkę namaczamy ponczem, o którym napiszemy w następnym artykule.

Przepis na Wielkanocną babkę ponczową

W związku ze nadciągającymi się Świętami, chcielibyśmy polecić Wam stronę producenta karnetów okolicznościowych – kartki świąteczne z możliwością nadruku życzeń i logotypu