Baba wielkanocna przepis

Baba Wielkanocna czyżby już zapomniana?

Pamiętam jeszcze kiedy moja Babcia przygotowywała na każdą Wielkanoc ciasta wśród, których nie mogło zabraknąć Baby Wielkanocnej.
Babka, a raczej Baba Wielkanocna jest tradycyjnym polskim wypiekiem o którym poeci pisali już przed wiekami.

W poniedziałek, najpóźniej we wtorek Wielkiego tygodnia rozpoczynano cały „rytuał” związany z pieczeniem bab,
polegający m.in. na przetarciu cukru, mieleniu migdałów itp.
Początkowo baba wielkanocna była pieczona  mąki pszennej. Przyprawiano je szafranem, dodawana bakalie oraz oblewano lukrem, co również i teraz  w wielu przepisach spotykamy.
Baby Wielkanocne pieczone były w Wielki Piątek.

Poniżej chcę Wam przedstawić przepis  na „Baby warszawskie” zaczerpnięty z książki „Polska Wielkanoc” autorstwa Hanny Szymanderskiej, która we wspaniały sposób opisała polskie tradycje Wielkanocne.
cd babka wielkanocna przepis

Zaproaszamy do odwiedzenia strony oferującej kartki świąteczne wielkanocne i na Boże Narodzenie

Wysokiej jakości i w dobrej ceniekartki świąteczne na Wielkanoc i kartki świąteczne bożonarodzeniowe mogą Państwo zakupić na stronie internetowej. Zachęcamy do odwiedzenia strony www i przejrzenia proponowanych produktów.

Jak przygotować babkę wielkanocną?

Przepis /BABY WARSZAWSKIE/ babka wielkanocna

  • 800g najlepszej mąki pszennej zaparzyć
  • 4 szklankami wrzącego mleka, całość rozcierać tak, aby pozbyć się wszystkich grudek. Odczekać aż całość ostygnie.
  • dodać żółtka ubite na pianę w ilości 60 szt. oraz
  • drożdże (100g) rozpuszczone w ciepłym mleku z
  • odrobiną cukru, wszystko dokładnie mieszając. Następnie zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż troszkę urośnie. Wyrabiamy je przez 2 godziny dodając pomału
  • mąki, następnie po godzinie wyrabiania dodajemy 3 szklanki masła sklarowanego. Po upływie kolejnych 30 minut dodajemy cukier (w całym przepisie 600g cukru). Na końcu dodajemy
  • migdały (200g słodkich i 50g gorzkich), rodzynki (200g) i białko (z 15 jaj). Formę wysmarować smalcem, a następnie wyłożyć ją  do 1/4 wysokości ciastem. Gdy ciasto podejdzie na wierzch, należy je wsadzić do gorącego pieca.

Przepis jest autorstwa M. Marciszewskiej: „Kuchnia doskonała”