Przepisy świąteczne: Sos czosnowy przepisy (czosnkowo-serowy)
Składniki niezbędne do sporządzenia sosu:
- 12 ząbków drobno posiekanego polskiego czosnku (różowo-fioletowego)
- 5 łyżek drobno utartego sera żółtego
- 4 łyżki orzechów włoskich rozdrobnionych
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki zmielonej papryki chili (lub bez jeżeli ktoś nie toleruje papryki)
- szklanka oleju rzepakowego
- sok z półówki cytryny
Polecamy Państwu serdecznie kartki świąteczne na Wielkanoc i Boże Narodzenie
Wysokiej jakości kartki świąteczne wielkanocne i kartki świąteczne bożonarodzeniowe mogą Państwo zakupić na stronie internetowej producenta, w bardzo atrakcyjnej cenie. Prosimy nie zwlekać i odwiedzić stronę internetową.
Jak przygotować sos czosnkowy?
Na samym początku powinniśmy roztrzepać jajko dodając szczyptę soli oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, orzechy oraz masło miksujemy wszystko z proporcjonalnie i powoli dodawanym olejem. Nie przerywając miksowania (lub ucierania) dodajemy następnie pozostałe składniki, a więc cukier, paprykę, bazylię i ser, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Przed dodaniem sosu do głównego dania powinniśmy schłodzić go w lodówce.
Sos najlepiej podawać z mięsem oraz jajkami ugotowanymi na twardo.
© 2016 przepisyswiateczne.pl „przepis na sos czosnkowy, czosnkowo-serowy” zaczerpnęliśmy m.in. z książki Pani Hanny Szymanderskiej.