Przepisy świąteczne: Czernina przepis
W związku ze sposobem przygotowania tego dania, a właściwie z jego składnikami nie każdemu przypadnie od do gustu. Niemniej wywodzi się od ze staropolskich dań.
Składniki niezbędne do sporządzenia czerniny:
- najpopularniejsze części kaczki, a więc nóżki, podroby oraz skrzydełka
- świeża krew z kaczki
- sok z całej cytryny
- włoszczyzna
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
- szczypta soli
- 100g suszonych śliwek
- 5 ziarenek ziela anielskiego
- 5 ziarenek jałowca
- 30g rodzynków
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
Polecamy Państwu serdecznie kartki świąteczne wielkanocne i na Boże Narodzenie
Wysokiej jakości w stosunkowo konkurencyjnej cenie kartki świąteczne na Wielkanoc i kartki świąteczne bożonarodzeniowe mogą Państwo zakupić na stronie internetowej w bardzo atrakcyjnej cenie. Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej i zapoznania się z produktami.
Czernina przepis – jak przygotować danie?
Na samym początku musimy ugotować rosół wykorzystując wszystkie części kaczki wymienione na liście składników powyżej, razem z włoszczyzną dodając ziarna, rodzynki i śliwki. Świeżą krew z kaczki przelewamy do naczynia, w którym wymieszamy ją z sokiem z cytryny i szczyptą soli, a następnie ubijamy je trzepaczką. Rosół należy przecedzić, a śliwki oraz rodzynki wykorzystać ponownie przecierając je i dodając ponownie do rosołu. Odlewamy pół szklanki rosołu i czekamy aż przestygnie, po czym wlewamy ją do krwi i dobrze mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie do rosołu zasmażki masła i mąki oraz wlanie przygotowanej wcześniej krwi. Całość mieszamy na ogniu aż się zagotuje. Rosół należy podawać z mięsem z kaczki które wcześniej zostało ugotowane w rosole i łazankami.
© 2016 przepisyswiateczne.pl „czernina przepis” zaczerpnęliśmy z książki Pani Hanny Szymanderskiej.
Przepisy wielkanocne, przepisy świąteczne, czernina przepis