Mazurki Wielkanocne

Świąteczne mazurki Wielkanocne

Mazurek to tradycyjne, słodkie polskie ciasto, które można wykonać z najróżniejszych ciast takich jak ciasto biszkoptowe, ciasto kruche, czy marcepanowe. Mazurki przekłada się różnymi masami np. kakaową lub dżemową.
Wierzch ciasta pokrywa się lukrem i dekoruje owocami, a także orzechami i innymi bakaliami. Najpopularniejszy kształt mazurków to owal lub kwadrat (i prostokąt).
Mazurek orzechowy od dnia 03.11.2011 roku jest wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, chronionych polskim prawem.

Poniżej zamieszczamy przepis na Mazurek Sułtański

Składniki niezbędne do sporządzenia mazurka:

  • 0,3 kg mąki
  • 0,3 kg cugru
  • 0,2 kg rodzynków (sparzone wrzątkiem)
  • 0,2 kg migdałów
  • 0,2 kg fig
  • 0,2 kg kandyzowanych skórek cytryny (cykaty)
  • 6 jajek

Na początku musimy ubić na parze cukier wraz z żółtkami. Gdy nasz „roztwór” zrobi się gęsty, należy zdjąć garnuszek z nad pary i pomału dodawać mąkę, jednocześnie cały czas ubijając. Przygotowane wcześniej bakalie drobno siekamy i ubijamy białko jajek. Zarówno bakalie jak i ubite białka dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając.

Przygotowaną blachę smarujemy masłem, a następnie delikatnie posypujemy ją mąką. Wlewamy ciasto na blachę i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-30 minut.