Czernina przepis

Przepisy świąteczne: Czernina przepis

W związku ze sposobem przygotowania tego dania, a właściwie z jego składnikami nie każdemu przypadnie od do gustu. Niemniej wywodzi się od ze staropolskich dań.
Składniki niezbędne do sporządzenia czerniny:

  • najpopularniejsze części kaczki, a więc nóżki, podroby oraz skrzydełka
  • świeża krew z kaczki
  • sok z całej cytryny
  • włoszczyzna
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
  • szczypta soli
  • 100g suszonych śliwek
  • 5 ziarenek ziela anielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 30g rodzynków
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła

cd przepisu na czernine

Polecamy Państwu serdecznie kartki świąteczne wielkanocne i na Boże Narodzenie

Wysokiej jakości w stosunkowo konkurencyjnej cenie kartki świąteczne na Wielkanoc i kartki świąteczne bożonarodzeniowe mogą Państwo zakupić na stronie internetowej w bardzo atrakcyjnej cenie. Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej i zapoznania się z produktami.

Czernina przepis – jak przygotować danie?

Na samym początku musimy ugotować rosół wykorzystując wszystkie części kaczki wymienione na liście składników powyżej, razem z włoszczyzną dodając ziarna, rodzynki i śliwki. Świeżą krew z kaczki przelewamy do naczynia, w którym wymieszamy ją z sokiem z cytryny i szczyptą soli, a następnie ubijamy je trzepaczką. Rosół należy przecedzić, a śliwki oraz rodzynki wykorzystać ponownie przecierając je i dodając ponownie do rosołu. Odlewamy pół szklanki rosołu i czekamy aż przestygnie, po czym wlewamy ją do krwi i dobrze mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie do rosołu zasmażki masła i mąki oraz wlanie przygotowanej wcześniej krwi. Całość mieszamy na ogniu aż się zagotuje. Rosół należy podawać z mięsem z kaczki które wcześniej zostało ugotowane w rosole i łazankami.

© 2016 przepisyswiateczne.pl „czernina przepis” zaczerpnęliśmy z książki Pani Hanny Szymanderskiej.
Przepisy wielkanocne, przepisy świąteczne, czernina przepis